VIN to skrót od angielskich słów Vehicle Identyfication Number, czyli numer VIN to po prostu numer identyfikacyjny pojazdu. Każdy samochód ma swój własny numer VIN, czyli odpowiadając na Twoje pytanie – nie może być dwóch samochodów z tym samym VIN-em. Numer VIN składa się z kombinacji 17 cyfr i liter, z wyłączeniem liter I, O oraz Q i znajdziemy go w dowodzie rejestracyjnym samochodu (rubryka E).
Generalnie, tak na co dzień, VIN przydaje się zwłaszcza w dwóch sytuacjach - przy kupnie części samochodowych do naszego auta, jak i przy kupnie nowego samochodu. Numer VIN jest bowiem jak kod DNA samochodu – są w nim zawarte prawie wszystkie informacje o nim. Jeśli więc kupujemy części i podajemy sprzedawcy numer VIN, robimy to dlatego, żeby mógł on zidentyfikować dokładnie nasze auto i dobrać odpowiednie (to znaczy pasujące) części do niego. Numer VIN jest w stanie wskazać rok produkcji, markę, model ale i bardziej szczegółowe informacje jak np. elementy czy też wersję wyposażenia.
Z kolei przy kupnie auta zawsze warto zapytać o numer VIN pojazdu, ponieważ dzięki niemu jesteśmy w stanie dowiedzieć się, czy historia samochodu przedstawiona przez sprzedawcę jest zgodna z rzeczywistością. Myślę tutaj o np. o tym, ile wypadków miał pojazd, jaki jest jego przebieg, ile miał wezwań serwisowych producenta i czy nie był kradziony. Może się okazać, że chcemy kupić samochód z deklarowanym przebiegiem np. 150 tys. km, a po zdekodowaniu VIN-u okazuje się, że ostatni przegląd tego auta miał miejsce przy 200 tys. km.
VIN zdekodujemy samodzielnie przy pomocy specjalnych portali (w większości płatnych), które umożliwiają ściągniecie specjalnego raportu o konkretnym pojeździe. Nawet jeśli mamy nowy samochód, z pewnego źródła, numer VIN przyda nam się przy kontaktach ze sklepami motoryzacyjnymi czy też ASO – jest to więc bardzo ważny numer.
To tyle, jeśli chodziłoby o praktyczną stronę tego zagadnienia. Jeśli natomiast interesuje Cię wszelkiego rodzaju 'literologia', że się tak wyrażę, to odsyłam np. tutaj:
http://www.czescinr1.pl/co-to-jest-numer-vin/Znajdziesz tutaj trochę info o tym jak dokładnie skonstruowany jest numer VIN i które jego partie przekazują dane informacje. Prawdziwi specjaliści, są w stanie już na pierwszy rzut oka określić np. markę samochodu, chociażby wszystkie francuzy mają VIN zaczynający się od liter VF, np. Citroen VF7... itd.
To byłoby na tyle, mam nadzieję, że pomogłem
Pozdrawiam,
Marcin